kraanvogel

In Oost-Azië staat de kraanvogel symbool voor gezondheid, lang leven, trouw en geluk. En in Japan bestaat de legende dat de wens werkelijkheid wordt als iemand 1000 kraanvogels vouwt. Vanuit deze symboliek ben ik begonnen 1000 kraanvogels te ‘vouwen’ van porselein.

 

Doordat elk vogeltje met de hand gevormd is, is elk kraanvogeltje uniek. Daarnaast zijn er vele variaties, van glanzend wit porselein tot mat blauw, met Japanse patronen of egaal gekleurd. De afmetingen van elke kraanvogel zijn 6,5 cm. hoog en 11,5 cm. lang. De kraanvogels zijn alleen in mijn atelier te koop en worden niet verzonden. Op dit moment zijn er helaas geen vogeltjes op voorraad.

 

In het teken van 75 jaar Vrijheid (2020) ben ik gevraagd een wandpaneel (30×30 cm.) te maken. Het werk is opgebouwd uit 75 vleugels, die elk staan voor een jaar zonder oorlog. Sommige vleugels zijn beschadigd door de herinneringen aan de oorlog, maar de scheurtjes en beschadigingen verdwijnen langzaam met de tijd. Uiteindelijk moeten we zuinig zijn op de kraanvogel die ongeschonden in vrijheid weg kan vliegen.

 

 

 

Elke kraanvogel die een nieuwe eigenaar krijgt, krijgt een oplagenummer mee. Om mijn project van 1000 kraanvogels te volgen, vraag ik  bij elke kraanvogel die naar een nieuwe bestemming is gevlogen, aan de eigenaar of hij/zij een foto kan sturen van de kraanvogel in zijn nieuwe omgeving. Hieronder kunt u de reeds uitgevlogen kraanvogels vinden.