over atelier@jet

Mijn naam is Riëtte Ballast en in mijn atelier werk ik als keramiste en maak ik handgevormde keramiek. Als docente tekenen en handvaardigheid heb ik altijd grote affiniteit gehad met klei. In 2013 heb ik daarom besloten een keramiekopleiding te gaan doen aan de Nederlandse Keramiek Opleiding Gouda (voorheen SBB). Aansluitend heb ik een extra leerjaar Glazuren gedaan, gevolgd door vijf Masterclasses van vooraanstaande keramisten.

Mijn droom is uitgekomen met mijn eigen Atelier@jet. Het ligt tussen de weilanden net buiten het dorp Willemsoord (Steenwijkerland, Overijssel) op de kruising Steenwijk, Wolvega, Oldemarkt en Noordwolde. Het buitenleven in de natuur inspireert mij tot organische vormen en natuurlijke kleuren variërend tussen groen-, grijs- en blauwtinten. Deze kleuren vertaal ik in levendige glazuren, vaak in contrast met ruwe donkere klei. Ik combineer de zwarte klei ook graag met de sgraffito-techniek, zodat ik mijn liefde voor tekenen kan verwerken in de keramiek. Soms kleur ik mijn keramiek letterlijk met natuurlijk materiaal door het te stoken in een Saggar of Pitfire. Daarnaast werk ik graag met porselein, wat ik verwerk tot fragiele objecten die ik beschilder met allerlei technieken. Een overzicht hiervan vindt u in mijn werk.

Naast mijn eigen werk maken, vind ik het ook heel leuk andere mensen kennis te laten maken met klei. Ik geef elke week cursus en op afspraak kan een workshop van een dagdeel gedaan worden.  Meer informatie hierover vindt u onder cursus/workshop.